Endodontie Mondzorg Zichem

Endodontie

Wat is een endodontische behandeling?

Deze behandeling bestaat uit twee onderdelen: het “ontzenuwen” en de “wortelkanaalpreparatie”.

Ontzenuwen: zenuw- en bloedvatenweefsel wordt uit de wortelkanalen gehaald, de kanalen worden uitgespoeld en opgevuld met een ontsmettende pasta (calciumhydroxide).

Bij de wortelkanaalpreparatie worden de kanalen trechtervormig gemaakt en daarna opgevuld met een vast materiaal (guttapercha en cement).

Waarom is een endodontische behandeling nodig?

In situaties waarbij het inwendige van de tand (de pulpa) ontstoken is doordat bacteriën dit weefsel geïnfecteerd hebben. Dit kan via een toegangspoort zoals tandbederf, een barst of een opgelopen trauma.  Hierdoor ontstaan pijnklachten die soms zeer acuut en hevig zijn.
In andere gevallen is deze behandeling nodig in het kader van kroon- en brugwerk, of om een vulling meer houvast te geven door een stift in het wortelkanaal.

Hoe verloopt de behandeling?

Na het geven van een lokale verdoving wordt de tand “afgezonderd” d.m.v. een rubberdam. Dit is een latex membraan dat de mond deels bedekt en ervoor zorgt dat de behandeling veilig en kiemarm kan plaatsvinden.

Het aanwezige vullingsmateriaal en tandbederf worden verwijderd.  Tenslotte volgt de ontzenuwing en wortelkanaalpreparatie. Dit gebeurt d.m.v. een microscoop.  De hele procedure kan variëren van + – 1 uur tot 2 uur, afhankelijk van het aantal wortelkanalen en moeilijkheid.  Soms is het aangewezen om de behandeling in 2 zittijden te doen, zoals bij abcesvorming. Op het einde van de behandeling wordt een controlefoto genomen.

Is er nalast?

Bijna elke patiënt heeft de volgende 2 à 3 dagen nalast. Dit is normaal en kan variëren van zeer licht tot hevig. De tandarts geeft doorgaans het advies om een pijnstiller te nemen gedurende de volgende dagen. Zelfs in gevallen waarbij lichte zwelling optreedt, is er geen reden tot paniek.

Na de behandeling is het toch nog van belang om het betreffende element op te volgen bij de eigen tandarts. Dit kan gebeuren d.m.v een rx-foto.  Er kan dan geëvalueerd worden of bestaande ontstekingen genezen.

Menu
Call Now Button